Varför yoga?

YOGA är de facto bara ett ord som valts för en viss praktik. För mig är yoga allt, det kan finnas i allt vi gör. Det handlar om att hitta och känna närvaron i stunden, i mig själv och hos andra människor. Det är acceptans och balans i kropp och själ.

Jag utövar yoga, vilket för mig är ett brett begrepp som innehåller asanapraktik (rörelser, det vi ofta förknippar med ett yogapass), meditation och pranayama (andningsövningar). Yoga handlar för mig om mer än en ”träningsform”, det handlar om harmoni, balans och medvetenhet i det man i tantrisk yogafilosofi kallar kroppssinnet men som man med mindre abstrakta ord kan kalla min fysiska och psykiska kropp.

Yogan är mitt verktyg att vara närvarande i mig själv. Yogapraktiken handlar inte nödvändigtvis om att må bra utan att acceptera både det som är bra eller dåligt. Med yogan kan vi hitta närvaro, vi kan vända vår uppmärksamhet inåt, vi kan känna, vi kan utforska, vi kan släppa prestation och dömandet av oss själva och andra där det inte fyller en funktion.

Jag vet att det finns många som anser att yoga inte är något för dem, att det kanske är långsamt och flummigt. Tycker du så, så är det förstås alldeles okej och ingen forcerar yoga på någon. Jag vill dock gärna utmana lite och säga att jag anser att ALLA kan ha nytta av yoga ALLTID, men på olika sätt för olika människor i olika livskeden. För mig är yogapraktik inte en enhetlig form man måste följa på ett visst sätt, yoga är det du behöver just nu. Den praktik, de tekniker vi gör med asanas (rörelser), meditation och pranayama (andningsövningar) är det verktyg, förslag och vägar till vad det än är du behöver just nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *