VÅRT RIDHUS
Vårt ridhus har en ridyta på 25×70 m. Detta är snäppet större än internationella tävlingsmåttet för dressyr 20x60m. Det gör att vi har möjlighet att ordna en dressyrtävling där även domarna får plats runt banan. Den extra bredden ger oss även flexibilitet att bygga större hoppbanor.
Underlaget är en blandning av en åländsk sand från Rafaels som blandats med en kombination av textilfibrer och sedan vaxats.
På den norra läktaren har man möjlighet att sitta i två rader, medan man på den mindre södra läktaren kan sitta i en rad. Här finns också tillgänglighet för rullstolsburna.
Vårt ridhus har öppna tider varje vecka där man kan boka sin plats för att rida. Dessutom ordnar vi träningar varje vecka och det finns möjlighet att boka ridhuset för att anordna träning för egen tränare.
VÅRT STALL
Våra boxar har vi vridit och vänt på många gånger innan de blev så som de är idag. Vi ville hålla alla hästar nära varandra, men lätt kunna flytta dem för att anpassa till individer som är nya eller inte trivs med sin granne. Mellanväggarna är betongelement med gjutna mönster för att underlätta om en häst råkar rulla fast mot väggen. Fronterna kommer från tyska Röwer&Rüb. De har en lätt tillgänglig krubba, en specialbyggd lucka för höautomterna och träet är en pressad bambu. Bambun är ett väldigt fysiskt hållbart material som tål sparkar och det går inte lätt för hästarna att gnaga på det.
Våra boxar har höautomater från finska Equine Innovations Oy. Automaterna har tre hyllor som sitter fast med en tidsinställd magnet. På ett bestämt klockslag släpper hyllan och hästarna får den portion som finns på hyllan. Våra hästar får just nu mat kl 21.30, 01.00 och 07.00 av automaten. Jarkko och Katja på Equine Innovations har varit väldigt service-minded och hjälpsamma under hela processen och automaterna underlättar verkligen våra rutiner.
Stallgången är av en naturgummimassa för att minska ljudet och halkrisken. Skåpen i ändorna av varje stallgång innehåller täcken och grimmor så att allt lätt kan plockas undan och inte är i vägen. Skåpen har vi ritat upp och Inred Ab byggt.
Drömmen var att skapa en sadelkammare där man blir lugn och glad. Vi ville ha varma färger, en kamin och vacker inredning. Dessutom är det även här viktigt att det är lättarbetat. Till vår sadelkammare finns i huvudsak tre flöden:
- Man kommer från stallet/skötselplatserna till tvätt- och torkrum till förråd ut i sadelkammaren och därifrån tillbaka till skötselplatserna.
- Man kommer från ingången/övre våningen direkt in i sadelkammaren
- Man kommer från sadelkammaren direkt in i garaget
VÅRA HAGAR
I hagarna finns höstationer från tyska HIT Active Stable som gör lösningar för effektiva lösdrifter. Från varje hage kommer hästarna in till en matstation som läser av vilken häst som är på plats. Varje häst har ett inställt spann enligt vilken den får mat, t.ex. att den kan äta 20 min med minst 60 min mellanrum. Om den har mattid öppnas väggen framför och hästen får äta det hö/hösilage som finns i stationen under den förutbestämda tiden.
Vi har valt att ha majoriteten av våra hästar på box under nätterna. Detta dels då vi själva finner det mer praktiskt i hantering, men också då de flesta av våra hästar ska resa på träning och tävling så behöver de vara vana att stå nattetid på box för att det inte ska bli för stor omställning. Dock vill vi att hästarna ska få vara ute så mycket som möjligt utan att det skapar för stor arbetsbörda för personalen. Dessutom gör dessa lösningar att vi faktiskt i framtiden kan anpassa oss efter de hästindivider vi har i stallet och delar av en hagflock kan få vara ute på nätterna medan delar får gå in.