Alltså ryggraden! Den är ju helt fantastiskt, tänk vad den bär och sliter för oss!
Ryggraden är verkligen vår stöttepelare i livet och vi tenderar till att vara helt omedvetna om den. Dagens människa lever med sin medvetenhet i det vi kan se framför oss snarare än i den fysiska kropp vi faktiskt befinner oss i. Vi fokuserar därför mera på vad vi kans göra med armar, ben och huvud än att utgå från vår ryggrad. Ibland märker vi av vår omedvetenhet av vår ryggrad och vår fysiska kropp med att vi faktiskt missbedömer steg eller rörelser så vi slår i saker bara för att vår hjärna tror att vi är där vi ser, precis framför vår näsa, istället för där vi faktiskt är. Det här är något som oftast händer vart efter vi blir vuxna och börjar leva mera i vår tanke än i vår fysiska kropp, vilket vi gör mera när vi är barn och inte har utvecklat våra kognitiva funktioner lika långt.
I min yogautbildning pratade vi om funktionell anatomi. Den funktionella ryggraden, som är vår bas i kroppen, börjar vid korsbenet mitt emellan bäckenhalvorna, fortsätter upp genom ländkotorna som rundas framåt, till bröstkotorna som rundar bakåt, till nackkotorna som rundar framåt och slutar vid nackbenet d.v.s. den bakersta delen av kraniet. Korsbenet och nackbenet är de yttersta delarna av ryggraden och de områden som vi håller i ett spädbarn på eftersom de ännu inte utvecklat sin kontroll över sin ryggrad.
En av de absolut bästa saker jag anser att man kan få ut av yoga är att bli medveten om och närvarande i sin egen ryggrad. Det kan underlätta stort för många vanliga förslitningar och problem med axlar, höfter, etc. samt hjälpa dig när du tränar upp skador och snedheter i din kropp.
En av min favoriter till att enkelt blir mera medveten om sin ryggrad och samtidigt släppa på lite spänningar i kroppen är följande:
- Sitt jämnt (på en stol, pall eller på golvet med korslagda ben).
- Se lite att ryggen är ”rak”, d.v.s. ryggraden har sina naturliga rundningar i länden osv, du hänger inte för mycket på någon dera.
- slut dina ögon och låt ditt andetag bli mjukt och avslappnat och för varje andetag du tar fördjupa det.
- Ta din ena hand och gå från höftbenet in till ryggraden och låt handryggen vila där (ungefär på korsbenet).
- Ta din andra hand och placera handflatan mot nackbenet, d.v.s. bakre delen av kraniet.
- Föreställ dig sedan hur du för varje andetag in andas längs med ryggraden ner till handryggen på korsbenet och varje andetag ut följer ryggraden upp till handflatan på nackbenet. Kanske fungerar det bäst för dig att du försöker känna ryggraden/baksidan av kroppen, eller kanske fungerar det bäst när du försöker föreställa dig ryggraden och dess rundningar.
- Efter en stund kan du släppa händerna från korsbenet och nackbenet och fortsätta andas upp och ner längs med ryggraden så länge du vill.
- Efteråt kanske du känner dig längre, rakare, mera avslappnad eller något helt annat, men du är lite närmare att vara medveten och närvarande i din fysiska kropp.